Teaterprofessorn Ingvar Holm var en av gästerna vid invigningen.

Malmöoperan invigd på nytt

Med pompa och ståt och 400 specialinbjudna politiker i salongen återinvigdes på lördagen Malmö opera och musikteater efter sin renovering. Kvällens föreställning var Verdis Maskeradbalen.

Invigningsceremonin startade emellertid flera timmar tidigare, och precis som vid teaterns första urinvigning 1944, inleddes allt med Hjalmar Gullbergs prolog från scenen. 23 september 1944 framförde Hjalmar Gullberg själv sina strofer, men den här gången var det operasångaren Bengt Krantz som fått äran.  

Därefter bjöds den festklädda publiken på musik av bland annat Sjostakovitj, Bach och Händel, varvat med tal av inte mindre än sju politiker.

75 miljoner kronor har renoveringen kostat, men då har man fått en rejält uppfräschad teater. En av gästerna, som också fanns i salongen på invigningen 1944, var teaterprofessorn Ingvar Holm.

– Jag var student då och hade inga pengar. Jag köpte en biljett allra längst bak, och den var dyr – den kostade en krona och tjugo öre. Det var vidunderligt, minns han.

Hur känns det nu, 62 år senare, när du kliver in i den nyrenoverade teatern?

Det är fint och skönt. Det är som det ska vara – det ska läggas pengar på teater, menar Ingvar Holm.

Vill man veta hur invigningsföreställningen var, kan man höra recensionen i måndagens Spotlight här i P4 Radio Malmöhus klockan 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".