Poliserna i Skåne trivs på jobbet

Poliserna i Skåne trivs på jobbet, de får bra stöd från kollegor och chefer, och de har rätt stor kontroll över sitt arbete, men de är missnöjda med lönen. Det visar en mätning gjord bland landets alla poliser.

Polismyndigheten har för första gången gjort en undersökning, där alla poliser i Sverige har fått svara på samma frågor för att ta reda på hur medarbetarna trivs på jobbet, och läget verkar ganska bra.

Högt i tak
Polisen skriver själv på sin hemsida att siffrorna visar att det är högt i tak inom organisationen, och att medarbetarna vågar kritisera både chefer och kollegor. Samtidigt är det nästan fem procent som uppger att de har utsatts för kränkande särbehandling av en chef.

Poliserna trivs också med sin fysiska arbetsmiljö, även om så mycket som 46 procent av poliserna i Skåne utsatts för ”nedsättande handlingar eller tillmälen från allmänheten” det senaste året.

Vill ha högre lön
Det som väcker störst missnöje är emellertid lönen. De flesta skulle vilja ha högre ersättning för sitt jobb, och mest missnöjda är de som varit inom polisen mellan fem och tio år.

Det är tänkt att undersökningen ska ligga till grund för förbättringar inom polisväsendet, och en liknande undersökning ska göras om något år för att kolla om det blivit bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".