Pågatåg på Söderåsbanan om fyra år

Om fyra år kommer en gammal, nästan oanvänd järnvägssträcka i Skåne att kopplas på Pågatågstrafiken. Det är den så kallade Söderåsbanan som ska ge Svalöv, Kågeröd och Billesholm Pågatågstrafik.

Det här har det talats länge om, men nu ser tidsplanen ut att hålla. Vivi Friberg i Kågeröd är en av dem som ser fram emot att se Pågatågen börja rulla.

– Jag har många släktingar i Åstorp, så det hade väl varit alla tiders, säger hon.

Realistisk tidsplan
Många har alltså väntat på att det ska gå persontrafik på Söderåsbanan mellan Teckomatorp och Åstorp igen. Det senaste datumet är 2010, och den tidsplanen verkar ganska säker.

– Det upplever vi som en realistisk och bra tidsplan. Just nu jobbar vi med en järnvägsplan och en miljökonsekvensbeskrivning, säger Jenny Åkerholm, utredare på Banverket.

Stor ökning av trafiken
Nu för tiden är banan nästan oanvänd, och bara ett eller två godståg per dag passerar. Efter upprustning för persontrafik och när tunneln genom Hallandsåsen blir klar, räknar man med att persontågen kan bli närmare 35 per dygn och godstågen 25.

Det förslag som nu ligger om tidtabell från Skånetrafiken innebär att det kommer att gå ungefär ett Pågatåg i timmen i vardera riktningen. Tåget går i skytteltrafik mellan Teckomatorp och Åstorp, där passagerarna kommer att få byta till anslutande tåg.

Hoppas på bättre service
Kågerödsbon Irene Horsner har höga förväntningar på Pågatågen.

– Det blir bra. Jag hoppas vi får igång näringslivet igen – både bank och post, för det saknas här i Kågeröd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".