Nybyggda studentbostäder går till internationella studenter

Större delen av de nybyggda studentlägenheterna i Lund skall gå till internationella studenter, enligt universitets önskan. Men studentkåren är skeptisk.

– Det är inte bra att det bor enbart internationella studenter i ett bostadsområde, inte minst ur integrationssynpunkt, säger Magnus Sandberg, vice ordförande i Lunds Universitets studentkårer LUS.

Han hänvisar till studier gjorda runt om i landet som kommit fram till att en mix på 25-30 procent internationella studenter i en fastighet är det bästa.

Magnus Sandberg är också kritisk till att universitetet inte informerat kommunen om att det behövs fler studentbostäder till de internationella studenterna. 

- Nu lägger man beslag på 65 procent av de nyproducerade studentlägenheterna. Det tycker vi är för mycket. Speciellt eftersom universitetet inte har sagt att man behöver de här bostäderna, säger Magnus Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".