Regler om skolavgift tolkas olika

Det är stor skillnad på hur kommuner och skolor tolkar skollagens uppgift om att man bara får ta ut obetydliga avgifter för de aktiviteter som skolan ordnar.

På en del ställen får man inte ta ut några avgifter alls, andra tillåter avgifter på ett par hundralappar medan ytterligare andra bara tillåter avgifter på högst 50 kronor.

Björnekullaskolan i Åstorp är en av de skolor där eleverna själva får betala för aktiviteter. Det gör att skolan har tagit bort de dyrare aktiviteterna som till exempel skidresor till Vallåsens som kostar eleverna runt 200 kronor.

– Det viktigaste för oss är att när vi gör något skall alla kunna vara med, säger Anders Nilsson, rektor Björnekullaskolan.

Men trots att många skolor slutat med aktiviteter där eleverna själva får betala är det inte färre elever som kommer till Vallåsen.

– Skolornas friluftsdagar är en viktig första inkörsport och det är då många barn lär sig åka skidor. På lång sikt kan det innebära att skidåkningen i landet minskar, säger Fredrik Hedin på Vallåsens skidanläggning.

Anna och Jennifer har kommit till Vallåsen med sin skola. Det är andra gången de är här och de har fått betala 220 kronor.

– Jag tycker det är jättebra. Vi hade inte åkt hit med familjen. Det är för dyrt och vi är många i familjen och vi åker inte skidor, säger Anna och Jennifer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".