Facket stämmer Swedish Meats

Livsmedelsarbetareförbundet stämmer slakterikoncernen Swedish Meats inför Arbetsdomstolen. Facket hävdar att uppsägningen av tio styckare i Kristianstad är ogiltig eftersom den gjorts som en disciplinär åtgärd. Swedish Meats menar att styckarna blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.

– Jag har en uppfattning och arbetsgivaren har en annan. Kommer vi inte överens får vi ta det i domstol, säger Lars Amundsson, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet.

Parterna långt ifrån varandra
Det var i slutet av januari som tio styckare blev uppsagda vid Swedish Meats anläggning i Kristianstad. Lars Amundsson säger att ingen av parterna är överraskade att uppsägningarna nu blir ett fall för Arbetsdomstolen. Detta trots att det just nu pågår lokala förhandlingar om uppsägningarna men det är ren formalia menar han. Facket och arbetsgivarna står för långt ifrån varandra.

Långdragen konflikt
Konflikten mellan styckarna och arbetsgivaren har egentligen en längre historia än så. Redan i oktober varslades ett antal styckare om avsked eftersom ledningen ansåg att de maskade. En boll sattes då i rullning där striden mellan facket och ledningen för Swedish Meats nu alltså blir ett fall för Arbetsdomstolen.

– Under mina 20 år som ombudsman i förbundet har jag inte vari med om maken, säger Lars Amundsson om företagsledningens agerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".