Elever är med och väljer lärare

På Slottsvångsskolan i Helsingborg har man under flera år, med positivt resultat, låtit elever på högstadiet medverka vid rekryteringen av nya lärare. Så kan det nu bli för samtliga skolor i södra Helsingborg.
På torsdagen tar barn- och ungdomsstyrelsen söder i Helsingborg upp frågan om alla skolor i området ska tillämpa metoden att eleverna är med när en ny lärare ska anställas. Eleverna ska ha en rådgivande roll vid intervjuerna och det är meningen att varje skola själv ska hitta en form som fungerar. - Jag tror att en del elever är mogna. Målet att de ska bli mogna att ta ansvar för vem som ska leda dem i deras kunskapsutveckling, säger Birgitta Hellstam, rektor på Gustav Adolfskolan. En hake är dock att det kan bli praktiskt svårt att låta eleverna vara med under anställningsintervjuerna. Intervjuerna sker ofta på loven. Men eleverna på Gustav Adolfskolan är positiva till att vara med på anställningsintervjuer. De tycker att det är bra om de får vara med och bestämma. Då kan de till exempel se vilken personlighet lärarna har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".