Dålig kvalitet på flaskvatten

Vatten på flaska säljs som aldrig förr i Skåne, men vattnet är inte alltid så hälsosamt, ibland är det till och med hälsovådligt.
Ingegerd Rosborg är forskare på vatten och miljö i Kristianstad. Hon har analyserat ett femtiotal olika sorters bordsvatten. Ett av dem kom från ett av Nordens mest försurade områden och saknade nästan helt mineraler. - Det skrivs ju väldigt mycket om att det är jättenyttigt att dricka. Jag har letat i ett år och jag har inte hittat en enda forskningsrapport på att vattnet är bra, säger Ingegerd Rosborg. Ett annat bordsvatten innehöll tungmetaller som uran, bly och kvicksilver. Men bordsvattnet är inte livsfarligt. - Nej, det är det inte. Men i ett av vattnen fanns det högre halter av uran än det som man anser ger njurskador. Det är inte bra att dricka mycket av det vattnet, säger Ingegerd Rosborg. Vanligt kranvatten är bra. Speciellt i Kristianstad, där vattnet är bland det bästa i världen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista