Arriva vill kameraövervaka stadsbussar

Bussbolaget Arriva vill kameraövervaka elva av Malmös 14 busslinjer i stadstrafik. Företaget har nu lämnat in en ansökan hos länsstyrelsen och det är erfarenheterna från övervakningen på linje 35 som nu gör att man vill bygga ut till andra linjer.

– Utfallet av det testprojekt vi har haft på linje 35 har varit så bra att vi i vårt anbud till Skånetrafiken har föreslagit att vi vill ha övervakningskameror i samtliga bussar, säger Kim Olsson, regionchef på Arriva.

Utsatt linje
Bussarna på just linje 35 som bland annat trafikerar mellan Malmö Central och Rosengård har varit olycksdrabbad och utsatt för flera incidenter men frågan är om det motiverar att införa kameraövervakning på alla andra linjer.

– Vår målsättning är att alla våra resenärer skall känna sig trygga hela tiden, säger Kim Olsson.

Det har aldrig slagit dig att kameraövervakningen i sig kan upplevas som obehaglig för resenärerna?

– Jo, vi har frågat och det har varit en entydig bild. Resenärerna är nöjda med systemet så som det hanteras att ingen tittar om det inte har hänt något, säger Kim Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".