Tuff framtid för svensk nötkött

Situationen för den svenska nötköttsproduktionen ser allt annat än positiv ut. Hård konkurrens från importerat kött och dålig lönsamhet har gjort att lantbrukets produktion av kött, nu har börjat minska.

– Det är en tuff utmaning. Vi har en låg andel svenskt nötkött på marknaden samtidigt som konsumtionen har ökat kraftigt de senaste tio åren men det har täckts med importerat kött, säger Åke Rutegård, VD för den svenska Kött och Charkindustrins intresseorganisation.

Oviss framtid
Peter Danielsson driver tillsammans med sina föräldrar ett lantbruk i Smedstorp och har precis utökat till att ha omkring 350 djur. Han menar att stordrift är det man måste satsa på för att kunna leva bra på köttproduktion. Det finns flera orsaker till att lantbrukare de senaste åren inte vågat satsa.

– Jag tror att priserna har påverkat mycket och ovissheten med bidragen. Det är politiska beslut som kan gå på ett eller två år, säger Peter Danielsson.

Finns ljuspunkter
På tisdagen träffades branschfolk i Bjärsjölagård för att diskutera nötköttsproduktionens framtid och Åke Rutegård på Kött- och charkföretagen menar att det visst finns ljuspunkter, bland annat en klarare jordbrukspolitik inom EU.

– Spelreglerna är klara för de närmaste åren samtidigt som prisnivån har gått upp i hela Europa. Det är en mycket ljusare situation och det är fler som ser möjligheter nu, säger Åke Rutegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".