Regionförsöket bör få fortsätta

Vid regionfullmäktige på tisdagen behandlades bland annat den stora frågan om regionförsökets framtid. Men det var en annan förhållandevis liten fråga som vållade hetsig debatt. Frågan om vem som skall ansvar för Skånes Taltidning var så kontroversiell att beslutet fick skjutas upp.

När det gäller regionförsöket skulle fullmäktige formulera synpunkter till Ansvarskommitténs pågående utredning kring hur kommuner och regioner skall vara organiserade i framtiden. Fullmäktige enades kring att Skåne är ett lagom stort område och att regionförsöket fungerat bra. Fullmäktige anser också att det vore bra om regionen också fick ansvar för vissa arbetsmarknadsfrågor och ytterligare ett par frågor som idag ligger under länsstyrelsen.

Oväntad het fråga
Riktigt lika enade var de inte om den på pappret enkla frågan om att skapa en central redaktion för anpassad information. Det handlar om att samordna resurserna för att nå funktionshindrade som till exempel synskadade, hörselskadade och lässvaga.

Vem ska bära ansvaret
Enligt förslaget skall ansvaret för Skånes Taltidning, en tidning på kassettband för synskadade, överföras från kulturnämnden till regionstyrelsen. Och det blev en het fråga. Det borgerliga blocket var rädda för att tidningens journalistiska frihet skulle försvinna, speciellt sedan vänstermajoriteten vägrat gå med på tillägget ”att Skånes Taltidning och dess självständighet ska fortbestå”.

Regionrådet Uno Aldegren (s) hävdade att eftersom tidningen redan ägs av regionen kan den inte trovärdigt granska sina ägare.

– Hittills har faktiskt ingen från regionen lagt sig i vad vi har gjort, säger Birgitta Fridén taltidningens förstaredaktör.

Hon tror inte att tidningen skulle kunna behålla sin roll om ansvaret förs över till regionstyrelsen.

– Då tror jag att informationsavdelningen aktivt skulle gå in och styra, säger Birgitta Fridén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".