Unga politiker väljer att hoppa av

Många unga flyr kommunpolitiken. Sedan förra valet har nästan var tredje skånsk kommunfullmäktigeledamot, som är under 36 år, hoppat av.

224 politiker under 36 år valdes in i de olika kommunfullmäktigeförsamlingarna i Skåne vid valet 2002, men idag, när vi närmar oss nästa val, så har nästan var tredje – eller 29 procent – av dem lämnat politiken. När det gäller politiker över 36 år är den siffran bara elva procent.

Landskrona är den skånska kommun där det valdes in störst andel unga politiker i kommunfullmäktige. Nästan var fjärde ledamot var under 36 år efter valet för fyra år sedan, men idag har över hälften av dem hoppat av.

Det parti som drabbats hårdast av avhoppen i Landskrona är folkpartiet. Sex av deras 14 fullmäktigeledamöter har lämnat sina uppdrag. En av dem är Jennifer Barker. Hon var bara 21 år, när hon valdes in i kommunfullmäktige 2002, men redan året efter valde hon att lämna politiken.

– Jag flyttade till Kävlinge kommun, och då kan man inte sitta kvar i fullmäktige, säger Jennifer Barker.

Varför tror du att det är så många unga kommunpolitiker som lämnar politiken?

Enda anledningen till att så många har hoppat av folkpartiet i Landskrona, är att de har flyttat från kommunen, precis som jag, säger Jennifer Barker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".