Tyska svanar smittade av fågelinfluensa

Tyska myndigheter bekräftade på onsdagsmorgonen att de två döda svanar som hittats på den tyska ön Rügen, bara tio mil från den skånska kusten, verkligen bar på det dödliga H5N1-viruset, den så kallade fågelinfluensan.

Fler inslag om fågelinfluensaviruset:

Svenska Jordbruksverket inför redan från onsdag skyddsåtgärder som innebär att alla tamfåglar måste hållas inomhus eller utfodras under tak.

– Det är ju en snabb spridning. Igår var det på Sicilien, och Rügen är ju väldigt nära, säger Hans Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Skåne.

Han försäkrar att Jordbruksverket och länsveterinärerna har en mycket hög beredskap inför en eventuell smittspridning bland fåglar i Sverige. Att smittan skulle spridas från vilda fåglar till människor är däremot inte särskilt troligt.

– De fall där människor har smittats av fågelinfluensa har det varit via tamfåglar, säger Hans-Bertil Hansson.

Det har en tid spekulerats om fågelinfluensan ska mutera och börja smitta från människa till människa, och att det här skulle leda till en världsomfattande influensa eller pandemi.

– Vi har tio års erfarenhet av fågelinfluensan, så om den skulle bli en pandemi så borde det ha skett redan, säger Hans-Bertil Hansson. Jag är inte orolig för människor, men det är ett jättebekymmer för jordbruks- och fjäderfänäringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".