"Ju mer man letar desto fler hittar man"

Bara tio mil bort från den tyska ön Rügen där man på tisdagen fann de två svanarna som bar på fågelinfluensaviruset ligger Falsterbo med naturskyddsområdet Måkläppen, känt för sitt rika fågelliv.

– Jag reagerar inte särskilt mycket. Ju mer man letar desto fler smittade fåglar kommer man att hitta. Den här smittan har funnits hos vilda fåglar länge och finns också i ett antal olika former. Risken är störst i tamfågelhanteringen, säger Jan-Åke Hillarp, tillsynsman i naturreservatet Måkläppen.

Tillsynsmännen har inte fått några instruktioner från myndigheterna att ändra sina rutiner för tillsyn. I området runt Måkläppen tar man även hand om en del skadade fåglar och där följer man de rutiner som redan finns.

– Vi karantänssätter fåglar som kommer in och skiljer dem från andra om vi inte vet vad de lider av när de kommer in, säger Jan-Åke Hillarp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".