Skåne vill ha tillbaka arkeologiska fynd

Nu höjs röster för att de arkeologiska fynd, inte minst guldfynden, som genom åren hittats i Skåne, men som hamnat på museer i Stockholm återförs till Skåne.

– Om vi kan garantera säkerheten för de här föremålen borde vi kunna få låna ner dem och eventuellt fundera på om inte de här viktiga föremålen skall få sin slutliga förvaringsplats i de områden där man en gång hittade dem, säger Per Karsten, museichef vid Historiska museet i Lund.

Det finns en lång rad klenoder som museet i Lund gärna hade fått hem, däribland Balkåkratrumman, Trelleborgsringen och kanske allra helst Bäckaskogskvinnan.

Bristande säkerhet
För närvarande kan inte museet garantera säkerheten för de här föremålen även om museichefen säger att man kommer göra omfattande satsningar för att höja den. Det finns också andra starka argument för att behålla fynden i Stockholm.

– Det kan finnas andra historier att berätta om man ser det på ett större plan än bara regionens historia, säger Birgitta Johansen, chef för kulturmiljöavdelningen på riksantikvarieämbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".