Skånska ungdomar ratar hembränt

Allt färre skånska ungdomar dricker hembränd sprit. Samtidigt har konsumtionen av importerad alkohol mer än fördubblats. Det visar en undersökning bland 7 000 skånska tonåringars drogvanor.

– De som tidigare sysslat med hembränt har kanske gått över till att importera sprit eller har blivit utkonkurrerade, säger Martin Stafström, en av författarna bakom rapporten från Cerum som arbetar med drogprevention i Skåne.

Jämförande undersökning
För tre år sedan gjordes en likadan undersökning bland elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet i ett antal skånska kommuner. Då uppgav bara var femte elev att de hade druckit importerad sprit. Den här undersökningen genomfördes under våren 2005 och då uppgav över hälften av de 7 000 tillfrågade eleverna att de druckit importerad sprit.

- Det är lättare att få tag på nu. Tidigare var det bara de som drack mycket som drack importerad sprit, nu gäller det även för de som dricker lite, säger Martin Stafström.

Drickandet minskar
Trots att så många fler dricker importerad sprit idag än för några år sedan har alkoholkonsumtionen i Skåne generellt sett gått ner. Detta kan något motsägelsefull förklaras av just den ökade tillgängligheten. Martin Stafström tror att man inte att skåningarna hamstrar sprit längre och det gör att man dricker mindre. Men det är inte nödvändigtvis en positiv utveckling.

– På kort sikt tror jag inte det har någon betydelse men på längre sikt kommer den parallella marknaden av hembränd och importerad sprit att få negativa konsekvenser, tror Martin Stafström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".