Smugglingen av hundar ökar

Smuggling av hundar blir allt vanligare. Den skånska tullen har under de senaste åren hittat många hundar. Senast i helgen hittades elva hundvalpar i en bil.

– Det finns en hel del pengar att tjäna i den här branschen. Ofta är det väldigt små valpar och de har små förutsättningar ibland att klara sig utan sin mamma. En del har varit döda när vi påträffat dem och andra har veterinär bedömt  vara i väldigt dåligt skick, säger Karl Gunnheden som är chef för Tullverkets resandekontroll.

Enligt tullens uppgifter har det blivit vanligare under de senaste två åren att hundar förs in i landet för att säljas vidare. Jordbruksverket hade under 2005 191 beslut om olaglig införsel av hund, motsvarande siffra för 2004 är 92 beslut. Hundar har blivit populära och då särskilt småhundar som chihuahua och dvärgpinscher.

Och det som skiljer dessa från en hund som tagits in i Sverige lagligt är just att de saknar intyg på att hunden är frisk. Risken är därför att farliga sjukdomar som rabies eller dvärgbandmask sprids.

De flesta fall av olaglig införsel av hundar upptäcks inte vid gränskontrollerna utan rapporteras in av veterinärer och andra som upptäcker att något inte står rätt till.

Natacha López

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".