Byggnads vill utreda takras ytterligare

Trots att utredningen lags ner två gånger så vill fackförbundet Byggnads att det takras i Helsingborg som 2004 krävde två arbetares liv ska fortsätta att granskas.

– Vi tycker att den är för dåligt utredd och ska med anledning utav det ha en träff med åklagaren. Vi tycker att man inte har tittat på arbetsgivarnas ansvar för en säker arbetsplats. Vi är ute efter att se om det finns brister i lagstiftningen som gör att vi behöver agera för att få en skärpning, säger Kjell Johansson som är arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Det var den 16 september i fjol som två byggnadsarbetar förolyckades vid ett nybygge på industriområdet Berga i Helsingborg. Byggarna som arbetade för företaget Strängbetong höll på att ta bort stöttor när taket plötsligt kollapsade.  25 ton betong rasade över de två männen som avled omedelbart och två män som stod uppe på taket när det rasade skadades svårt.

Kammaråklagare Lotten Loberg lade i oktober ner förundersökningen eftersom hon ansåg att brott inte kunde styrkas i samband med olyckan och samma bedömning gjorde senare även överåklagare Björn Ericson.

Den 9 mars ska Byggnads möta åklagare Lotten Loberg för att diskutera fallet.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".