Dammfri rapporterar skolk

Nu ska det bli enklare för föräldrar att se om deras barn skolkar från skolan. På Dammfriskolan i Malmö har man börjat använda sig av dataprogrammet Skola 24 för att rapportera elevernas frånvaro.

– Tanken är att föräldrarna ska kunna gå in när som helst för att få en minutaktuell rapport på sitt barns närvaro, säger Jörgen Håkansson, rektor på Dammfriskolan i Malmö.

Rapporterar skolk
Skola 24 är ett dataprogram där lärarna varje dag ska fylla i uppgifter om elevernas närvaro eller frånvaro. Lärarna skall också fylla i om en elev inte haft giltigt skäl för sin frånvaro, alltså om frånvaron skall betraktas som skolk.

Hjälp även för elever
Informationen blir sedan tillgänglig för föräldrarna via nätet. Med ett speciellt lösenord kan föräldrarna se vilken närvaro just deras barn har haft. Frånvarorapporteringen skall förhoppningsvis även hjälpa eleverna.

– Om eleverna är på lektionerna tror vi att de har större chans att klara godkänt betyg, säger Jörgen Håkansson.

Positiva reaktioner
Hittills har 320 föräldrar begärt ut en kod för att kunna gå in och kontrollera sina barns närvaro. Jörgen Håkansson upplever att reaktionen på det nya rapporteringssystemet är positiv både från föräldrar och elever.

– De flesta ungdomar har ingenting emot att man kan föra en dialog hemma om närvaron och om skolan i största allmänhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".