Biografen Röda kvarn räddas

Biografen Röda Kvarn i Helsingborg blir nu stadens näst största kommersiella biograf. Kulturnämnden beslutade på onsdagen att skriva ett nytt kontrakt med Astoria Cinema. Men det innebär att ridån går ner för anrika Sandrewsbiografen i konserthuset.

– Det är med glädje vi kan fortsätta visa film på Röda Kvarn. Det är en anrik, renoverad och tillgänglig lokal, säger Maria Ward (s), ordförande i kulturnämnden.

Sandrews läggs ner
Men räddandet av en anrik biograf innebär troligen att en annan går i graven. Astoria Cinema menar att satsningen på Röda Kvarn innebär att man kommer att lägga ner biografen i konserthuset, gamla Sandrews.

– I den hyresförhandling som Astoria Cinemas haft med Kärnfastigheter är det nytt för mig att de tänker lägga ner Sandrews, säger Maria Ward.

Viktigt med två aktörer
Hon tycker att det viktigaste är att Helsingborg har två aktörer på biomarknaden, SF och Astoria. Avtalet innebär att kulturnämnden subventionerar Röda Kvarn med 750 000 kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".