Busschaufförer JO-anmäler Arbetsmiljöverket

Busschaufförerna på Swebus i Malmö protesterar mot att man utsätts för en rånrisk, när man nattetid måste gå över busstorget Södervärn med sin dagskassa.

Arbetsmiljöverket går på Swebus linje och har avslagit Kommunals och huvudskyddsombudets anmälan mot företaget. Men nu anmäler busschaufförernas huvudombud Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen JO.

– Man kan kräva av bensinstationer att de ska ha nattlucka och att närbutiker dubbelbemannar nattetid. De har mycket lättare att skydda sina pengar än vad vi har i våra bussar, säger Hans Lundbladh, busschaufför och huvudskyddsombud på Swebus i Malmö.

Otryggt område
Sedan i höstas byter Swebus chaufförer inte längre buss vid sin bussdepå, utan istället på busstationen Södervärn för att på så sätt hålla bussarna i ständig rörelse. Det innebär att chaufförer som går av sitt pass måste gå med dagskassan över området till chaufförernas rastlokal.

– Vi tycker att lokalen ligger dumt till. Det är inte det bästa området att röra sig i här runt Möllevångstorget, säger Hans Lundbladh.

Ingen risk
Hans Lundbladh är besviken på att Arbetsmiljöverket godkänt Swebus ändring, men på Arbetsmiljöverket anser man inte att chaufförerna utsätts för någon större arbetsmiljörisk.

– Swebus hänvisade till att lokalbussarna sedan länge gjort sina chaufförsbyten på Gustav Adolfs torg som är ett minst lika brottsbelastat område. Där kunde inte vi se någon större skillnad, säger Torbjörn Ängquist inspektör på Arbetsmiljöverket.

Men huvudskyddsombudet på Swebus Hans Lundbladh vill arbeta förebyggande. För han upplever att det finns en stor oro bland sina kollegor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".