Dimgatljus sparar pengar i Helsingborg

Delar av Helsingborg får nu nya gatlampor med dimmer. Ljuset i i gatlamporna dimmas ner automatiskt på kvällen, och på så sätt kommer man att spara mycket pengar på minskad elförbrukning.

– I pengar kommer vi att spara runt en och en halv miljon kronor, och man investerar nio miljoner, så det går ju rätt fort att betala tillbaka, säger Björn Johansson, elingenjör på tekniska förvaltningen i Helsingborg.

På torsdagen premiärvisades de nya lamporna av tekniska nämnden, som samlades förväntansfullt under ett par gatlyktor i ett villakvarter i Helsingborg. Med den nya tekniken hoppas man inte bara att spara pengar, utan också att göra folk tryggare.

Tidigare har man av sparskäl släckt ner mer än varannan lampa på natten, något som har gjort att folk känt sig osäkra. Nu däremot ska varje lampa vara tänd, men ljuset dimmas ner lite, och trots att skillnaden är knappt märkbar för ögat, så sparas nästan hälften av energikostnaden.

– Vi tjänar pengar på att vi inte har så stark belysning, och vi kommer att få den tryggheten som våra medborgare vill ha, och det känns jätteskönt, säger tekniska nämndens ordförande Inger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".