Kvicksilverutsläpp på reningsverk i Eslöv

Reningsverket i Eslöv har upptäckt höga halter av kvicksilver i ett parti avloppsslam i ett av reningsverkets lager. Mätningar visar att kvicksilverhalten i partiet på runt 1 000 kubikmeter är tio gånger högre än normal.

– För oss är det allvarligt eftersom vi producerar slam som ska kunna användas i jordbruket, säger Katarina Hansson, processingenjör på Ellingeverket utanför Eslöv.

Uträknat i mängd rör det sig om runt 400 gram koncentrerat kvicksilver eller en fjärdedels deciliter i det runt 1 000 kubikmeter stora partiet.

Oklart varifrån
Det är oklart varifrån kvicksilverutsläppet kommer men det är vanligt med utsläpp av amalgam från tandläkarmottagningar. Reningsverket ringer därför runt till alla fastighetsägare i området där det finns eller har funnits kliniker. Utsläppet kan ha legat en längre tid men lossnat när avloppsrören spolats.

Oanvändbart som gödning
Det förorenade slammet kan inte användas som gödning i jordbruket. Istället letar reningsverket nu andra sätt att bli av med slammet på.

– Vi undersöker om det går att bränna slammet eller om det går att göra om det till anläggningsjord för någon deponitäckning, säger Katarina Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".