Obetalda p-böter för 1,3 miljarder

Summan av Skånes alla obetalda P-böter uppgår till 1,3 miljarder. Det visar statistik från Kronofogde-myndigheten. En handfull personer har skulder för obetalada parkeringsböter på flera miljoner kronor vadera.

– Det kan vara så att man får en viss summa pengar för att stå registrerad på en bil. Då slipper brukaren att betala sina felparkeringar och sin fordonsskatt och utnyttjar på så sätt systemet, säger Martin Olsson vid Kronofogdemyndigheten i Malmö.

Vissa personer i Kronofogdens register står registrerade på hundratals bilar, medan det är andra som använder bilarna och drar på sig böterna. Kronofogden anar att de här målvakterna i vissa fall får betalt för att ta på sig en registrering på en bil de inte använder själva.

En väg att stoppa den som försöker lura systemet hade kunnat vara att inga nya ägare skall kunna registreras på bilar med obetalda p-böter eller att bilen helt enkelt beslagtas om den ses igen av en P-vakt. Men än så länge får kronofogdemyndigheten hålla sig till traditionell indrivning av tillgångar, för bilarna är svåra att hitta, ofta finns de på annan plats än den person som bilen är registrerad på.

– Vi försöker utmäta bilar då vi hittar dem, men som sagt problemet är att bilarna inte finns här, säger Martin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".