Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låglöneland inte förstahandsval

När stora skånska företag väljer att flytta eller nyetablera verksamhet utomlands är det inte låglöneländer som väljs i första hand. Skånska och halländska företag väljer istället Danmark och Tyskland, visar en undersökning som fackförbundet Sif gjort.

Undersökningen visar att vart femte företag i regionen har flyttat någon typ av verksamhet utomlands mellan år 2000 och 2005. En nästan lika stor andel har etablerat ny verksamhet utomlands. Även om en stor del av flyttarna har skett till det som anses vara lågkostnadsländer, som Kina, Polen och Baltikum, så har de skånska och halländska företagen framförallt flyttat verksamhet till Tyskland och Danmark.

Enligt utredarna är förklaringen bland annat att företagen redan har etablerade affärskontakter där eller delar av företaget, som man väljer att koncentrera verksamheten till och på det sättet bli effektivare.

Undersökningen bygger på enkätsvar från drygt 100 olika fackklubbar i företag där Sif har medlemmar. Det är framförallt stora företag inom teknik- och kunskapssektorn. Klubbarna anser att de flyttar som gjorts ofta inte har gett något nämnvärt positivt ekonomiskt resultat till företaget, däremot anser man att omstruktureringarna kan vara positiva genom att man kan behålla konkurrenskraften, ta nya marknadsandelar och att man därmed också får möjligheter att utveckla företaget på hemmaplan.

hans.dahlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".