Alltfler väljer abonnerad tandvård

Folktandvårdens satsning på tandvård till fast pris, Frisktandvård, har slagit väl ut. Tre av tio patienter som är 43 år eller yngre har valt att ansluta sig till systemet där man mot en fast månadsavgift får grundläggande tandvård.

Undersökning, röntgen och lagningar. Det är exempel på vad som ingår i Folktandvårdens serviceavtal, Frisktandvård. Det drogs igång för två år sedan man sett att framför allt unga människor slutade att gå till tandläkaren när de fyllde 19 och inte längre hade rätt till gratis tandvård.

Med hjälp av tuff marknadsföring och lobbying via tandläkarna har över 30 000 av Folktandvårdens patienter som är 43 år eller yngre i Skåne anslutit sig till systemet. De först tecknade kontrakten börjar nu gå ut och hittills har de flesta valt att teckna nya. Men det är för tidigt att säga om Folktandvården tjänar pengar på systemet.

– Det ser bra ut, men vårt mål är att detta ska vara ekonomiskt gynnsamt både för patienten, för oss och för samhället. Vi vill ju att detta ska ge en hälsoeffekt som långsiktigt ger lägre kostnader för samhället i stort, säger Eva Eriksson, utvecklingschef på Folktandvården i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".