Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Nytt stöd till jordbruket ger nya vinnare

Publicerat måndag 20 februari 2006 kl 06.23

Hästnäringen är vinnare, medan spannmåls- och grönsaksodlarna förlorar, när det nya EU-stödet till jordbruket nu delas ut.

EU:s nya jordbrukspolitik gjorde att Sverige 1 januari i år införde gårdsstödet, som ersätter flera gamla stöd. Nu är det storleken på marken och inte vad eller hur mycket som odlas, som avgör hur mycket pengar bönderna får.

Mer flexibelt
Tanken är då att lantbrukare ska kunna byta inriktning eller lämna en produktion, om den inte lönar sig. Det ska helt enkelt bli ett mer marknadsstyrt jordbruk, men det här innebär att vissa odlare nu får mindre stöd. Framför allt de som har en stor andel spannmål förlorar på det nya systemet.

– De som odlar andra grödor har nu fått gårdsstöd på mark som de tidigare inte fått stöd för, säger Bengt Persson, vice ordförande för LRF Skåne.

Nytt stöd till hästgårdar
Förenklat kan man säga att de lantbrukare som har mer än 75 procent spannmål förlorar på det nya stödet, medan vinnarna framför allt är hästnäringen som nu får stöd som de tidigare aldrig fått.

– De är vinnare, för de får stöd för den areal som de odlar vall på, säger Bengt Persson.

Försenade utbetalningar
Det nya stödet skulle ha betalats ut i början av januari men har i vissa fall blivit försenat.

– Framför allt den här perioden har det varit mycket kritik, och det är många som har fått sina utbetalningar väldigt sent. Det kan man ju tycka att Jordbruksverket kunde ha förutsett de bekymren, säger Bengt Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".