Tio år sedan medborgargarde i Borrby

Medborgargarden dyker upp på allt fler håll, där invånarna inte anser att polisen gör tillräckligt, nu senast i Bara och Limhamn i Malmö. Företeelsen är emellertid inte ny – i år är det tio år sedan Borrby på Österlen fick rykte om sig att vara byn där man tog lagen i egna händer.

Några bybor i Borrby bestämde sig för tio år sedan för att försöka driva ut en 38-årig fridstörare ur byn. Händelsen fick stor uppmärksamhet och flera år efteråt var det svårt att sälja hus i Borrby.

– Man fick mycket frågor om vad som verkligen hände i Borrby, och om man överhuvudtaget kunde köpa hus där, berättar mäklare Kristina Bertilsson.

Slängde brandbomb
Frågorna var många åren efter att några Borrbybor bröt sig in i en lägenhet för att leta reda på den 38-åriga fridstöraren från samhället. Några timmar senare slängdes en brandbomb in i det uthus som mannen hyrde.

Medierna bevakade händelserna med stort intresse, och byn fick rykte om sig att vara ett ställe där man tar lagen i egna händer. Till den stödgrupp som bildades kom emellertid mest positiva reaktioner.

– Vi fick telefonsamtal från många håll, där man hade liknande problem, säger Nils-Åke Borg, stödgruppens talesman.

Fördubblade priser
Det var alltså svårt att sälja hus i Borrby under sent 90-tal, men idag är situationen annorlunda, enligt mäklaren Kristina Bertilsson.

– Det är stor skillnad och väldigt positivt, och man kan väl säga att priserna har fördubblats, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".