Dömd nämndeman dömer

I Landskrona väntar en 82-årig man på att dömas för olovlig körning. En av nämndemännen i rätten är tidigare själv dömd för grov olovlig körning.

– Han borde själv ha ansett sig olämplig och anmält jäv. Är man dömd för grova brott så är man inte lämplig som nämndeman, säger förbundssekreteraren i Nämndemännens riksförbund Annagreta Peterson Bernhard.

Nämndemannen i Landskrona, politikern Thord Lindblom fick uppdraget som nämndeman efter förra valet när Landskronaborna röstade fram Sverigedemokraterna. Året innan hade Lindblom dömts för grov olovlig körning. Han slapp fängelse men fick 70 dagsböter och fick betala skadestånd till en cyklist han mejat ner.

Nu är det han som dömer en annan man för samma brott; olovlig körning. Domen mot 82-åringen faller den 2 mars. Nämndemannen Thord Lindblom vill vänta tills efter domen med kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".