Specialistsjukvård bättre vid sammanslagning

Specialistvården blir bättre om universitetssjukhusen i Lund och Malmö slås ihop. Det skriver den förre verksamhetschefen i Malmö Christer Carlsson på Sydsvenskans debattsida idag tillsammans med förre chefsläkaren i Lund, Ingemar Ihse.

– Ju mer man arbetar inom ett visst område eller ju fler patienter man ha, desto bättre blir utgången i fråga om överlevnad, säger Ingemar Ihse.

För att kunna leva upp till vårdgarantin så bör specialistkompetens samlas under ett enda tak för att kunna ge bästa möjliga vård till alla patienter.

Professor Ingemar Ihse och docent Christer Carlsson hänvisar bland annat till undersökningar som visat att cancerpatienter lever längre efter operation på sjukhus där många patienter får specialistvård. Ju fler patienter, desto större chans för personalen att få träning och specialisera vården.

Att ha två universitetssjukhus i lilla Skåne är därför onödigt, menar de. Och nu när regeringen vill att de olika sjukhusen ska profilera sig, så är det ett bra tillfälle att slå ihop de båda sjukhusen.

För var för sig kan inte Malmö och Lund komma upp i det antal patienter som ger dem en chans att utveckla sin specialistvård på bästa sätt, menar Ingemar Ihse.

– Marknaden är för liten. Patientunderlaget räcker inte till, säger Ingemar Ihse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".