Lund bygger och satsar för att bli Kulturhuvudstad

Lund satsar hårt på att bli europeisk Kulturhuvudstad 2014. Det gör också Kalmar, Göteborg och Umeå. 2008 ska ansökan vara inne hos svenska regeringen och nu utlyser Lunds kommun tre tjänster för att jobba med ansökningsarbetet.

Dessutom finns det långt komna planer på ett nytt kulturhus i Lund till 2014. Det gäller ett hus med fokus på stadens ungdomskultur.

– Det ska inrymma lokaler för det estetiska programmet och för Kulturskolan. Det ska också utrustas med en konsertsal med modern akustisk teknik, säger Gunnar Stensson, ordförande i utbildningsnämnden i Lund.

Platsen för det nya kulturhuset föreslås bli Margretedal i centrala Lund. Slutnotan kan bli uppemot 200 miljoner kronor. Utbildningsnämnden redan har budgeterat med 50 miljoner för 2010.

För att komma igång på allvar med ansökningsarbetet har Kultur och Fritidsförvaltningen i Lund utlyst två helt nya tjänster, för en informatör och en projektledare. Dessutom söker man en producent för scenkonst- och musikområdet. Och intresset att söka är stort.

– Det ringer många från hela Sverige, säger Torbjörn Nilsson, chef för Kultur i Lund.