Färre tågresenärer på problemsträckan

Det har blivit färre resenärer på sträckan mellan Hässleholm och Helsingborg efter de två misshandlarna av tågvärdar, trots att SJ bland annat satt in väktare på utsatta turer och att det varit lugnt på tågen den senaste månaden.

– Det är ju olyckligt, om man inte känner en trygghet att resa med oss, säger Magnus Andersson, områdesansvarig för SJ i södra Sverige.

Sträckan Hässleholm–Helsingborg har dragits med problem en längre tid, och sedan drygt ett år har SJ haft väktare till och från på vissa turer.

Folk flyr kvällsturerna
Efter de uppmärksammade fallen av misshandel den senaste tiden, där två tågvärdar slogs ner på tågen, så säger Magnus Andersson på SJ att det sedan nyår varit färre resenärer på de sena kvällsturerna på helgen.

Sedan dess har SJ tagit i ordentligt för att göra tågen tryggare. Tågen har bytts ut till pågatåg som är öppnare, och där personalen kan ha en bättre överblick. Kommuner och närpolis har blandats in, och nattvandrare har uppmuntrats att åka med.

Känner sig tryggare
På den knappa månaden sedan åtgärderna sattes in, så har det varit helt lugnt på tågen, och enligt Magnus Andersson känner sig personalen mycket tryggare.

– Vi upplever att det har blivit mycket lugnare, så vi har haft framgång i våra åtgärder, säger han.