Grundstött fartyg lastas av

Det fraktfartyg som igår natt gick på grund utanför Kåseberga kommer inte att kunna bärgas idag. Det lettiska rederiet förhandlar just nu med bärgningsbolag, och innan det går att dra loss fartyget måste delar av lasten av gödningsmedel tömmas av.

– Fartyget står ganska hårt på, Vi måste ta bort hälften av lasten för att få loss det, säger Jan Sjölin, räddningsledare på Kustbevakningen.

Det var vid ettiden igår natt som fartyget, som var på väg från Ryssland till Storbritannien, körde rejält på grund bara ett 20-tal meter från stranden i Kåseberga, efter att först ha girat flera gånger runt sin egen axel. Igår undersökte dykare fartyget, men bedömningen är att bränslet kan vara kvar på fartyget vid bärgningen utan risk för läckage.

Det lettiska rederiet och försäkringsbolaget förhandlar nu med dem som ska hjälpa till att tömma lasten och bärga fartyget.

Idag kommer också en ny befälhavare, eftersom kaptenen är anhållen misstänkt för sjöfylleri. Kaptenen har under polisbevakning tillbringat natten på Ystad lasarett, eftersom han klagade över bröstsmärtor vid gripandet.

Trots att polisen kontroll igår natt visade att kaptenen hade runt en promille alkohol i blodet, nekar han till brott. Vad han själv har givit för förklaring till grundstötningen vill inte Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos polisen, berätta.