Wallander drar turister till Ystad

Redan till sommaren kan Ystad ha öppnat ett besökscentrum i anslutning till stadens filminspelningar. Tidigare har planerna lagts på is då det varit svårt att hitta finansiärer. Men nu anställer kommunen istället en projektledare som enbart ska jobba för att få igång centrumet.

– Meningen är att vi ska ha en förts aversion av ett besökscentrum som kan byggas på efter tid, kraft och idéer, säger Itta Johnson, turismchef i Ystad.

Plötsligt har planerna på att skapa en plats dit turister kan bege sig för att få en insyn i filminspelningarna i Ystad fått ny luft under vingarna. Så sent som i somras meddelade man att planerna lagts ner. Då var det lokala näringslivet som tvekade och en viktig intressent, Ystad Studios, som drog i bromsen. Enligt Itta Johnson är finansieringen fortfarande oklar.

Ystads kommuns fastighetsbolag har reserverat ett hus till besökscentrumet alldeles intill filminspelningsstudiorna i stan. Varje år kommer närmare en miljon turister till Ystad, och enligt den nyanställde projektledaren Anna Maris, är efterfrågan på ett besökscentrum redan stor.

- Filmturismen i Ystad och hela Skåne har ökat markant. Främst är det tyskarna som kommer för Wallander, säger Anna Maris.