Många vill rita nytt kulturhus i Helsingör

Över hundrafemtio arkitektkontor från hela världen står i kö för att få lov att rita och planera den stora kulturbyggnad som ska byggas i Helsingör tätt intill renässansslottet Kronborg.

Bara några hundra meter från affärscentrum med de små butikerna i Helsingör ska detta framtidsorienterade bygge resa sig. Platsen är en halvö inne i hamnen, där Helsingörs stora arbetsplats fartygsvarvet låg. I bakgrunden reser sig Hamlets världsberömda slott på en udde ut i Öresund.  

Arkitekter från hela världen
Många arkitekter har senaste tiden rest till Helsingör för att inspektera på ort och ställe. Det finns intressen från Holland, Tyskland, Portugal och Spanien men också från Shanghai.

I lokalerna ska det få plats ett nytt huvudbibliotek, en stor teater- och konsertsal, varvsmuseum och möteslokaler. På sikt blir hela området ett sammanhängande kulturområde med kulturinstitutioner och privata kulturaktörer.

Kan ses från Helsingborg
Byggnaderna blir Helsingörs nya ansikte ut mot sundet och Sverige. Över hundrafemtio arkitekter konkurrerar om uppdraget, och i slutet av maj ska domarkommittén peka ut vinnaren. Därefter ska alla förslagen med bilder, teckningar och modellfoton ställas ut i en av de gamla varvsbyggnaderna här.  

Det lovar borgmästaren Per Taersböll, som gläds på kommunens hemsida över det stora intresset för hans lilla kommun. Priset på kulturhuset är beräknat till ungefär 170 miljoner danska kronor.