Just nu

  • Åter full framkomlighet på både väg E6 och E22

Malmös bostadspriser lockar danskar

Priserna på bostäder i Köpenhamn har stigit så mycket att Köpenhamn nu är Skandinaviens dyraste stad att bo i. Priserna presenteras i den danska tidningen Idag - Industriens dagblad.

En bostad i Köpenhamn kostar nästan 38 000 svenska kronor per kvadratmeter. Och det betyder mycket för priserna i Malmö.

– Det är jätteviktigt. Det är en sådan enorm prisskillnad, att de som inte har råd idag att köpa i Köpenhamn tittar väldigt mycket på Malmö. Där är det halva priset på bostäder, säger Karsten Johansen, chef för Svensk fastighetsförmedling i Malmö.

Enligt siffror från Mäklarstatistik kostade en bostadsrätt i Malmö i snitt omkring 11 300 kronor kvadratmetern vid årsskiftet. Det är betydligt mindre än de dryga 38 000 kvadratmetern man får betala i Köpenhamn.

Invånarna i Malmö är inga höginkomsttagare. Förra året var den beskattningsbara inkomsten i snitt strax över 15 000 kronor i månaden. Många har inte råd med de höga priserna utan flyttar till billigare orter. Och inne i Malmö finns det enligt Karsten Johansen inte några billiga områden kvar innanför Ringvägen.

– För tio år sedan kunde man få en lägenhet på Söderkulla för femtiotus en. Idag är det svårt att hitta en lägenhet där för under fem- sexhundratusen, säger Karsten Johansen.