Eldhärjat hus saknade brandväggar

Anledningen till det snabba brandförloppet på måndagen, när ett flerfamiljshus i Helsingborg totalförstördes, är att byggnaden består av bostadsbaracker som inte har samma brandavskiljning som vanliga hus.

– Det hade väldigt stor betydelse. När branden väl hade fått fäste, så gick det väldigt fort tills hela övervåningen var rejält övertänd, säger Glenn Borgqvist, räddningsledare i Helsingborg.

Enligt Glenn Borgqvist har man i vanliga hus en helt annan begränsning, som förhindrar så hastig spridning av branden.

Används till flyktingar
Tvåvåningshuset som brann består av bostadsbaracker som flyttats till Helsingborg, och de användes som flyktingbostäder. Branden startade i en lägenhet på ovanvåningen och fick ett snabbt förlopp. När brandkåren kom, inriktade man sig på att se till att de omkring 20 hyresgästerna kommit ut ordentligt. Ingen person kom heller till skada.

När det börjar brinna i en vanlig lägenhet ska det ta en timme innan branden sprider sig, men i bostadsbaracker finns inte samma slags brandavskiljning. 

– Det viktigaste för oss är ju att man kan utrymma bostäderna, och det såg jag inte som något problem, menar Glenn Borgqvist.

Troligen olyckshändelse
Vad som orsakat branden är inte helt klart, men troligen rör det sig om en ren olyckshändelse.

– Vi får se om polisen gör en teknisk undersökning, men just nu så pratar man inte om att det är någon brottsplats, säger Glenn Borgqvist.