Vägkapningar allt vanligare

Natten mot tisdagen kapade vägpirater en turkisk långtradare norr om Hallandsåsen. Rånarna slog chauffören blodig och stal 500 kronor. Kapningar inträffar allt oftare och det är kända ligor som ligger bakom de senaste årens allt fler vägrån.

– Kapellskärningar och rån från lastbilar utmed E4:an upp till Jönköping är väldigt vanliga, säger Tomas Ryding, länskriminalens underrättelseavdelning i Malmö.

I december förra året lyckades polisen gripa en del av en liga som senare dömdes till fängelse och utvisning. Sedan dess har antalet rån och inbrott delvis minskat. Det är lasten rånarna är ute efter.

– Det är framför allt plasmaskärmar och elektronisk utrustning som är lukrativa byten, sådant som är lätt att sälja vidare, säger Tomas Ryding.

De som organiserar vägrånen är ofta bosatt i Sverige medan de som utför själva rånen kommer utifrån. Det handlar om organiserad brottslighet. På andra håll i världen, till exempel Ryssland har man inhägnade och övervakade parkeringsplatser för lastbilar.

– Det finns försök där vi har hägnat in och belyst parkeringsplatser men det har inte fått avsedd effekt. En del chaufförer tycker inte om att stå där och ibland klipper gärningsmännen upp staketen och tar sig in i alla fall, säger Tomas Ryding.

Han tycker trots allt att polisen har en bra bild av och kontroll över vägpiraterna.

– Vi vet vilka personer som sysslar med detta. Vi vet också vilka bilar som är inblandade men sedan är det lång väg att bevisa brott. Det kräver en stor personalinsats och det har vi inte alltid, säger Tomas Ryding.