Hot flyttade mordrättegång

Efter ett hot flyttades hovrättsförhandlingarna, mot de två unga män som misstänks för mordet på en 41-årig man i Kirseberg, till säkerhetssalen, när rättegången inleddes på tisdagen.

– Det var ett brev, skickat till hovrätten med hot att de misstänkta skulle misshandlas eller dödas, berättar åklagaren Bo Albrektsson.

Oklart vem som hotat
Det är oklart vem som ligger bakom det skriftliga hotet. Tisdagens förhandlingar kunde efter flytten till säkerhetssalen genomföras utan störningar.

Skral teknisk bevisning
Den 41-årige mannen hittades död i sitt hem i stadsdelen Kirseberg i somras. I december dömdes två unga män, 19 och 20 år gamla, för mordet i tingsrätten. 20-åringen som var bekant med offret ansågs vara hjärnan bakom mordet. Men enligt 20-åringens advokat är det inte bevisat att hans klient befunnit sig på mordplatsen.

– Hela målet bygger på vad de åtalade själva berättar och det finns ingen teknisk bevisning som binder min klient till brottsplatsen.

Telefontrafik kärnan i åtalet
Åklagaren bygger sin bevisning på telefontrafik mellan de misstänkta och offret samt de uppgifter som 19-årigen lämnat. Han har erkänt att han rånade offret men nekar till inblandning i själva mordet. 20-åringen menar att 19- åringen skyller på honom för att skydda någon annan.

– Det finns inget som tyder på att min klient hittar på. Hans berättelse stämmer helt in i det pussel som åklagaren har lagt med all annan teknisk bevisning. Däremot framstår den andres berättelse som verklighetsfrämmande säger 19-åringens försvarsadokat Lars Edman.

Rättegången avslutas på fredag.