Busschaufförer kvalitetsstämplas

Skånetrafiken har nu kvalitetsstämplat sina första busschaufförer. Inom två år ska samtliga busschaufförer inom Skånetrafiken få extra utbildning i bland annat service, miljö och körning.

Britt Sandström var en av de första som på tisdagen fick en guldknapp som bevis för att hon är en kvalitetsstämplad chaufför.

– Jämför man med andra yrken som också blir certifierade är det här ännu viktigare eftersom vi arbetar med människor. När jag tog körkort fick jag veta att det här var viktigare än att köra guld i lasten och så tycker jag det är, säger Britt Sandström

Kundbemötande i centrum
Ett 30-tal busschaufförer har nu fått en tvådagars utbildning, som avslutats med ett fyratimmars prov. I certifieringen ingår också en körning där en observatör sätter betyg på hur chaufförerna sköter sina dagliga sysslor och inte minst hur man bemöter kunderna.

Höja statusen
Tanken är att höja statusen på yrket och framförallt ge bättre service till resenärerna. Luleå toppar listan över Sveriges mest nöjda resenärer, en position som Skånetrafiken också hoppas kunna nå upp till inom ett år när alla chaufförer skickats på fortbildning.

Bra att bli påmind
Det kan tyckas självklart att man ska kunna saker som service när man arbetar som busschaufför, men det skadar inte att få lite påminnelser om vad jobbet faktiskt innebär, tycker Maan Al-Iraki som kör regionbuss.

– Vi transporterar folk inte gods. Det blir ett bevis för att man kan utföra ett bättre arbete som bussförare, säger han.