Protester mot normaliserng av Christiania

I december förra året blev det klart att 50 hus i den danska fristaden Christiania ska rivas och att resten av Christianias invånarna fått tillstånd att bo kvar i sina lägenheter i högst 1,5 år. Men Christianias invånare är missnöjda och planerar att gå till domstol.

– Så som det ser ut nu, ser det inte bra ut men om regeringen inte börjar förhandla innan helgen går vi till domstol, säger Allan Lausten som sitter i Christianias grupp för stadsutveckling.

Den danska regeringen vill normalisera Christianias boendesituation. Detta innebär att ta bort den kollektiva rätten till bostäderna som christianiterna hade fram till slutet av förra året.

De boende har istället getts en individuell rätt till sina bostäder, en rätt som gäller maximalt 1,5 år. 50 hus skall också rivas eftersom de står vid en vall från 1600-talet som regeringen vill återskapa. När Solaime Hin fick veta att hennes hus skulle rivas blev hon chockad och besviken.

– Det smärtar veta att man inte kan lita på sin egen regering, säger hon.

Solaime Hin säger att hon nu inte kan lite på sin regering eftersom de en gång hade gett tillstånd att bygga det hus hon bor i. Det tillståndet kommer vara fokus vid en eventuell rättslig proceess.

– Det var bara ett erkännande att man accepterade bygget. Det finns inget som säger att man inte kunde dra tillbaka det, säger Kristian Lyk-Jensen, utvecklingschef på Slots- og Ejendomsstyrelsen.