Nytt studentparti i Lund

Ett nytt studentparti kommer att ställa upp i kommunalvalet i Lund.

Senast ett parti med studenter deltog var i valet för åtta år sedan, och den gången lyckades det partiet ta sig in i kommunfullmäktige.

Men nu är det alltså dags igen för att sätta fokus på studentfrågorna, anser Andreas Traunsberger, en av dem som nu startat det nya Lunds Studentparti.

Enligt Traunsberger tas idag inte tillräckligt stor hänsyn till studenternas situation i Lund - och viktigast för det nya partiet blir bostadsfrågan, säger han.

- I frågor som inte rör studenter är vi beredda att kompromissa, säger Andreas Traunsberger som hoppas på två mandat i valet.

Ett mandat i kommunfullmäktige gick i valet 1998 till det dåvarande kommunpartiet Studenterna efter att de fått 2,1 procent av rösterna i Lund. Partiet var inte helt oväntat starkast i studentområdena - på Kämnärsrätten i norra Lund fick partiet närmare 14 procent av rösterna. Men efteråt sa man från partiets sida att tanken var att bara sitta en mandatperiod för att lyfta studentfrågorna, så i förra valet ställde partiet inte upp.

Det nya partiet har samlat in de 50 namnunderskrifter från boende i Lund som behövs för att ställa upp i ett kommunalval och man har nu också lämnat in en ansökan om registrering till Valmyndigheten. I slutet av april ska man ha en partistämma för att fastställa valplattformen, och Andreas Traunsberger hoppas att partiet ska överleva mer än ett val.

15 procent av de drygt 102 000 invånarna i Lund är studenter folkbokförda i kommunen.