Kronfågel oroas inte av fågelinfluensa

Trots att den dödliga fågelinfluensan nu nått Sverige är matfågelproducenten Kronfågel inte oroliga att de svenska konsumenterna ska välja bort att äta kyckling.

Företaget har en av sina anläggningar i Kristianstad och räknar med att kunna upprätthålla sin produktion trots fågelinfluensan.

– Vi har stor erfarenhet av att arbeta med till exempel salmonellasmitta och Campylobacter och risken att fågelinfluensa skall komma in hos oss professionella uppfödare är mycket liten, säger Ernst F Mittag, VD för Kronfågel.

På Kronfågel har man inte märkt någon försäljningsminskning av kycklingprodukter efter det att fågelinfluensan nu kommit till Sverige.

Kronfågel brottas just nu med andra bekymmer. Förra året slutade med förlust på nära 200 miljoner kronor. Men det är en förlust som man räknat med, säger Ernst F Mittag. Företaget går nu genom en effektivisering, bland annat varslades nyligen 24 anställda vid Kronfågel i Kristianstad om uppsägning.

En rädsla för att äta kyckling hade alltså lagt ytterligare en börda på företaget. Men den utvecklingen tror företagets vd inte mycket på.

– Man skall aldrig säga aldrig för man vet aldrig hur konsumenter reagerar men det finns ingen grund för oro, säger Ernst F Mittag.