Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Brist på allmänläkare i Lund

Publicerat fredag 3 mars 2006 kl 12.27

För patienterna i Lund kommer det att bli ännu svårare att få en tid på vårdcentralen, när det privata vårdföretaget Capio Citykliniken i maj förlorar sitt avtal till vårdföretaget Carema. De får nämligen bara ta emot en knapp tredjedel av de patienbesök som Capio Citykliniken tagit emot.

– Eftersom det finns ett antal patientbesök på Capio Cityklinken som inte omfattas av det nya avtalet som Carema får kommer det troligen bli ett ökat tryck på primärvården, säger Ingrid Bergman, sjukvårdsdirektör i mellersta Skåne.

När Capio Citykliniken förlorade avtalet till Carema i Lund, fick man ändå rätten att behålla sju läkare. Från regionens sida hoppades man då att Capio skulle behålla någon allmänläkare, men det verkar nu som att företaget bara kommer att ha opererande specialister kvar.

För att hålla sig inom den ekonomiska ramen, så kunde avtalet med Carema bara omfatta 6 000 patientbesök om året, vilket är 15 000 färre än vad Capio tagit emot. Det betyder att många av de besöken kommer att hamna på de redan idag hårt pressade vårdcentralerna.

– Vi vet att det är 15 000 paitientbesök men vi vet inte riktigt hur många enskilda individer det rör sig om. Det är alltid svårt att säga hur allvarligt det blir, men det är ett bekymmer, säger Ingrid Bergman.

Sjukvårdsdirektör Ingrid Bergman uppskattar att det kan komma att fattas minst ett par allmänläkare, och det kan då bli aktuellt att nyanställa på vårdcentralerna.

– Det är en fråga vi kommer aktualisera så fort vi ser ett behov, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".