Grundstötta fartygets kapten nekar till sjöfylla och skyller på hjärtmedicin

Nästa vecka kommer åtalet mot den lettiske kaptenen ombord på det fartyg som nyligen grundstötte utanför Kåseberga. Kaptenen som misstänks för sjöfylleri nekar till att han var berusad när fartyget gick på grund. Men huvudfrågan i den kommande rättegången kommer troligen kretsa kring huruvida sjöfylleriet var grovt eller inte.

När kaptenen greps hade han drygt en promille alkohol i blodet, vilket precis passerar gränsen för grovt sjöfylleri. Han har själv har sagt att han tagit en alkoholhaltig medicin mot sina hjärtbesvär och att det skedde först efter att fartyget gått på grund. Men för att komma upp i så hög alkoholhalt måste man dricka mycket medicin och just den här medicinen kommer i väldigt små flaskor.

Försvaret riktar nu in sig på att kaptenen i alla fall inte hade passerat gränsen för grovt sjöfylleri före grundstötningen, och hävdar att medicinen hjälpt till att komma över den gränsen, efter grundstötningen.

– En flaska på 5 ml ger utslag och det innebär att även om han inte var uppe på gränsen för grov sjöfylleri innan grundstötningen, kan han ha varit det efter, säger kaptenens försvarsadvokat, Bo Gülich.

Det var natten till den 22 februari som något hände ombord på fartyget Vita. Vid 22-tiden på kvällen började fartyget köra i cirklar utanför sydkusten, efter sju hela varv och tre timmar körde hon upp på stranden rakt under Ales stenar utanför Kåseberga. Att han under så lång tid irrat omkring förklarar han med att han fått en hjärtinfarkt.

– Det är nog ingen som tvivlar på det och i fallet innan han svimmade har han förmodligen kommit åt styrreglaget, säger Bo Gülich.