Misstänkt Volvokartell upp i tingsrätten

På tisdagen börjar förhandlingarna i Stockholms tingsrätt om en misstänkt kartellbildning bland sju Volvohandlare i Skåne och en i Småland. Det var för närmare två år sedan som Konkurrensverket stämde de åtta Volvohandlarna efter misstankar om olaglig prissamverkan.

I slutet av år 2002 avslöjade tidningen Dagens Industri innehållet i ett internt e-postbrev mellan Volvohandlarna. Brevet med rubriken ”Prissättning nya kampanjbilar Volvo”, skickades av en av försäljningscheferna till de sju andra bilhandlarna i Skåne och Småland.

I brevet stod det bland annat:

”Hej Kamrater! Hur gör vi med det nya erbjudandet från Volvo? Ska vi lägga på 3000 kronor på deras priser som vanligt, och vilka nettopriser skall vi köra med? Vad tycker ni andra?”.

Skyller på missförstånd
Försäljningschefen som skrev brevet har tidigare sagt till Sveriges Radio att det är ett olyckligt missförstånd, och att det bara handlade om en gemensam annonskampanj.

Konkurrensverket såg det alltså emellertid annorlunda och fick tillstånd att göra oanmälda besök, så kallade gryningsräder, hos handlarna. Verket menar att man nu har bevis för att det förekommit en olaglig prissamverkan.

Nekar till brott
Från början stämde Konkurrensverket de åtta bilhandlarna på sammanlagt 157 miljoner kronor, men man har sedan dess backat något, och idag handlar det om drygt 71 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift, om Volvohandlarna blir fällda.

I bilhandlarnas yttranden förnekar alla att de brutit mot konkurrenslagstiftningen, så det blir Stockholms tingsrätt som får avgöra var sanningen ligger.