SSU kritiserar låga löner för sommarjobb

Kommunerna betalar ungdomar för dåligt för sommarjobb. Dålig framförhållning när kommunerna behöver rekrytera folk i framtiden, tycker SSU.
Timlönen är trettio kronor i snitt för de ungdomar som jobbar hos de skånska kommunerna visar SSU:s årliga undersökning. Skamligt lågt tycker SSU:s ordförande Michael Damberg: - Det är taskigt att unga människor tvingas slavjobba för 30 kronor i timmen när ingen annan behöver det. En rimlig lön borde vara 50 kronor i timmen. Det är drygt 5.000 ungdomar som har sommarjobb i de skånska kommunerna. Malmö och BromöIla ligger sämst till av de skånska kommuner som svarat på SSU:s enkät. Båda betalar under 30 kronor i timmen. Resten av kommunerna betalar 30-40 kronor i timmen. Bäst betalar Höganäs och Simrishamn med omkring 45 kronor i timman. Bäst i landet betalar Vaggeryds kommun, 72 kronor i timmen men de erbjuder bara sommarjobb för 16 ungdomar jämfört med Malmös omkring 2.000 jobbtillfällen. Ingen skånsk kommun hamnar dock i bottenligan. Det finns kommuner som bara betalar 20 kronor i timmen till sommarjobbande ungdomar. Men det kommer straffa sig om kommunerna inte höjer lönerna för sommarjobben, tror SSU-ordföranden Michael Damberg: - Kommunerna diskuterar idag hur de ska kunna rekrytera tillräckligt mycket folk till skolan och vården. Om ungdomar erbjuds låga ersättningar tror de att jobb i kommunerna inte är en framtidsbransch. Kommunerna skjuter sig själva i foten, säger Damberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".