Konstmuseum kan bli valfråga

Allt tyder på att frågan om nytt konstmuseum i Malmö blir en valfråga. Det ser nu ut som att både moderaterna och socialdemokraterna kommer att driva frågan i valet.

– Det är dags att sluta prata och börjar handla, säger Stefan Lindhe, moderat vice ordförande i Kulturnämnden.

Frågan om nytt konstmuseum i Malmö har diskuterats i mer över 15 år. Flera förslag har legat på bordet, de senaste har varit Kvarteret Flundran, alltså gamla Engelbrektsboden och före detta Pildamsskolan. Men båda har fallit. Moderaterna vill bygga ett helt nytt museum och är enligt Stefan Lindhe beredd att avsätta pengar.

Socialdemokraterna har ännu inte tagit sitt valprogram. Men den grupp som jobbar med programmet för kulturfrågor föreslår i alla fall att ett nytt konstmuseum ska vara med.

– Ilmar Reepalu håller pengarna. Jag kommer att göra mitt bästa för att övertala honom, säger Christina Melin-Dahlvid, sammankallande i valprogrammet för kulturfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista