Insemination av lesbiska igång i Malmö

Lagen som tillåter insemination av lesbiska kvinnor har nu börjat tillämpas på universitetssjukhuset MAS i Malmö efter att ha funnits i snart åtta månader. Problemet med spermadonatorer är nu löst.

Det första paret som inlett behandling är Malin Sjölin och Kinga Lezanska.

– Jättepirrigt och jättespännande! Redan nu dricker man ingen alkohol. Man äter ingen sushi, och man tränar regelbundet. Kinga behöver inte tänka på något – jo, hon bär hem de tunga matkassarna, säger Malin Sjölin.

Kinga får papparättigheter
Paret har redan gjort sitt första inseminationsförsök, och det återstår nu fem till.

– Kinga var tvungen att följa med första gången för att skriva på alla papper, för hon får alla papparättigheter och skyldigheter. Sedan sa de att Kinga inte behöver följa med mer, men jag kan inte tänka mig att göra detta utan henne, berättar Malin Sjölin. Det är ju vi som ska få barn, inte jag.

Klart med spermadonatorer
När lagen precis kom, kunde de befintliga donatorerna inte användas, eftersom formulären de skrivit under bara samtyckte till att donera spermier till kvinnor som lever ihop med en man. Det problemet finns inte längre.

– I stort sett alla har skrivit under det nya formuläret, säger Aleksander Giwercman, chef på Fertilitetscentrum på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Det andra positiva som har hänt är att donatorer spontant har kontaktat sjukhuset, utan att man behövt annonsera, och Aleksander Giwercman tror att det är debatten som har gynnat möjligheterna att skaffa donatorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".