Rooseums samlingar under klubban

I samband med att stiftelsen Rooseum upplöses, och institutionen ska drivas i annan form avyttras Fredrik Roos samlingar som en gång utgjorde grunden för Rooseum. Konsten som ägs av en separat stiftelse ska säljas av Stockholms auktionsverk.

– Det här är för vår del det största enskilda uppdraget vi har fått, säger Anna Hamilton på Stockholms auktionsverk.

Samlingen omfattar ungefär 300 verk av nordiska samtida konstnärer och det finns många rariteter.

– Fredrik Roos var i sitt samlande otroligt framsynt och när han på 80-talet köpte konst var det av konstnärer som idag har blivit väldigt stora och betingar mycket höga priser på auktion, säger Anna Hamilton.

Bland annat finns verk av svenska konstnärer som Lena Kronqvist, Ola Billgren, Ernst Billgren, Max Mikael Book, Rolf Hansson, Fredrik Wretman och många fler. Stockholms auktionsverk har ännu inte fått tillgång till hela samlingen och därför vet man inte helt säkert hur mycket hela samlingen är värd.

Anna Hamilton gissar att det kommer röra sig om 10-15 miljoner kronor. Familjen Roos har beslutat att behållningen från auktionen skall gå till en stiftelse där ändamålet är att stödja samtida nordiska konstnärer. På så sätt kommer Fredrik Roos namn att leva vidare genom stipendier som stiftelsen delar ut.

Stockholms auktionsverk planerar att ställa ut alla verken samlat innan auktionen som blir 27 september i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".